Tuesday, December 22, 2009

Aku Tak Pernah Menyesal

Aku xpernah menyesal jadi seorang pensyarah..kerana ini adalah cita-cita aku sejak zaman sekolah.malah bf aku adalah org yg plg hepi bila akhirnya aku berjaya capai cita-cita aku.dan dia selalu ckp dia bangga ada awek bersemangat mcm aku [time ambik hati..] cuma kdg2 aku kecil hati sgt dgn sikap students yg buat bodo time aku tgh ngajar..xbg respon, main henfon, berbual, ajuk2 ckp aku, persendakan apa yg aku ckp...ikutkan hati nk je keluar dr kelas tp sabarrr....

mungkin aku xtegas dgn bdk2..mmg pun..salah satu sebab budak2 tu dah besar, xkan nk dimarah2 mcm bdk2 kecik..xsesuai aku rasa. pastu aku lebih suka jd kawan dgn students. lg satu aku xleh tension. bila nk marah darah aku naik dan kepala aku akan terus berdenyut2 utk berhari2 lamanya...so amat penting utk aku kekal cool dan relax supaya blood pressure aku xnaik.

budak2 ni xtau kita ni penat...tido 3-4 jam je satu mlm prepare utk ngajar, buat soalan, marking assignment, nota buat sendiri, berkorban masa rehat dan masa tido utk students. kdg2 time rehat pun xsempat mkn.

aku xmintak disanjung...cuma nak dihormati sedikit je sbgai seorg manusia.

Thursday, December 17, 2009

Dinner PTPL & MSU 2009

Dear all,

Lama xupdate blog kan...bz sgt la kawan2..just nk share gmbr2 masa dinner Kumpulan Kolej PTPL dan Management & Science University (MSU) yang berlangsung pada 12/12/2009 (sabtu) di Royale Chulan Hotel, KL. Temanya Colours of the World. Cawangan aku dpt tema Egypt jadi kena berpakaian ikut warna bendera Egypt iaitu merah, hitam, putih. Makanan chinese food yg not bad, performance by staff, Broadway dancers dan Anuar Zain. dia mmg hensem secara live..sempat jgk aku cair waktu tgk dia dkt2...uishhhh.. suara pun power cuma aku rasa dia xbg 100%. hanya 80%dari kemampuan dia. so enjoy la ye sedikit gmbr yg sempat disnap waktu itu..


Outside ballroom..cantik gak.mcm dalam taman

Aku dengan ofismate Molly

Anuar Zain mula perform

Anuar Zain atas pentas

Sebahagian geng PTPL Kota Bharu

Friday, November 6, 2009

Soal Jodoh

Salam..

Nak beremosi sikit di tgh2 mlm buta ni..

Pernah xkorang rasa muak dgn soalan lebih2 lg soalan tu kerap sgt ditanya..mesti pernah kan..tu la yg berlaku dlm hidup aku skrg ni.teramat muak dgn soklan "bila nk kawin?"

Ya Allah...xde perkataan yg boleh menggambarkan betapa muaknye aku dgn soklan tu.dr kawan2, jiran2, students, kawan2 mak, tok ngulu, bekas tok ngulu, pakcik makcik, tok nenek, sepupu sepapat sampai la mak aku sndr pun suka tanya soklan tu..dan jawapan standard aku..xnak kawin lg..

Aku bukan xnak kawin.mana ada manusia normal yg xnak kawin.even kucing aku tu pun dah besar sikit sibuk nk lompat pagar umah cari awek dah.tp ada byk benda yg mengganggu fikiran aku.pernah x org yg sibuk tanya aku bila nk kawin acap2 kali tu cuba menyelami hati aku ni?xde kan..xpernah pun sape2 tanya nape aku xnak kawin lg.

Tlg la jgn tanya lg soklan2 bosan ni.klau dah smpai seru kawin la aku.jodoh ni kan kerja Tuhan.bkn aku xtry cari.tgh try la ni.tp bg la ruang dan masa utk aku settle byk benda yg mengganggu hidup aku ni.

Wednesday, October 28, 2009

SCA Hell's Kitchen

Yes..exactly like hell!!!

Kolej adakan pertandingan masak utk semua staf. Masuk jelah.1 group 4 org. Cerita ni berlaku pada 27/10/2009 (Selasa). Bermula seawal jam 10 pg, mula chef bagi taklimat safety dan demo dulu.pastu kol2 ptg baru start berperang kuali. 7 menu semuanya..

Appetizers:
  • Quinche Lorraine (Tart yg ada daging cincang, capsicum, sosej, whip cream dan ditabur dengan cheese..yummy!!)
  • Pastry tuna (xreti nak tulis nama Perancis nye)
Main Course
  • Morroco Rice
  • Vegetable Lentil (Dalca je sebenarnye)
  • Honey Chicken (Ayam panggang madu)
Soup
  • Tom Yam Consomme (Tomyam clear, xleh ada sikit keladak pun)
Dessert
  • Stim Chocolate Cake
Memang memenatkan. Kol 7 baru hbs aktiviti. sampai kaki lenguh gile seharian berdiri. tp best.lihatlah aksi2 sepanjang di dapur.

Mula2 letak minyak. Masukkan ayam dan grill.

Goyang2 sket kuali..

Pastu zussssssssshhhhhhhhhh!!!!

Hasil yang dah siap.




Sunday, September 27, 2009

Aku tgh merajuk! Tak Baik Tau Tok Bezakan Cucu2!!

Salam,

Mmg bengang...raya baru2 ni mak ayah aku blk t'ganu.kmpg belah ayah aku.aku kena dok umah sbb nnti kucing aku ssh nk mkn klau xde org kat umah. blk je sini mak aku menceritakan kisah boring....

Tok nek aku cam biasa la...suka nk bandingkan cucu2 dia..kononnya keje semua hebat2..doktor la...banker kat arab la...keje kerajaan la..itu la ini la...

pastu dok cerita2 cucu2 dah beli kereta itu ini..honda accord la..civic la..vios la...ada dkt 15 buah parking dpn umah tok aku...

pastu kawin dgn org hebat...manager, cikgu, keje kerajaan, doktor...

Tok aku sbnrnya nk ckp apa sgt la keje aku tu?WHO CARES??aku bangga dgn keje aku..sbb keje aku byk buat pahala..didik anak org smpai berjaya..lps tu ilmu tu pulak student aku manfaatkan utk buat kebaikan..hina ke?

Tok aku nk ckp sbnrnya klau aku blk parking kat dpn umah dia, kete aku la yg plg kecik.
WHO CARES???aku bangga dgn KANCIL aku.sbb aku beli dgn hasil titik peluh sendiri tanpa harapkan sesen pun dr org lain.

Tok aku sbnrnye nk ckp aku ni xlaku sbb umur dah byk pun xkawin2 lg...WHO CARES?aku sndr xkisah aku kawin ke x apsal yg dia nk sakit hati? salah ke klau aku nk kejar cita2, bina hidup, senangkan mak ayah dan tanggung adik2 aku dulu??xsalahkan?

klau setakat keje hebat pun berlagak xtegur sedara xyah eksen la wei...

klau pakai kete besar pun aku xheran sbb korang bkn tanggung family..mak bapak korang mmg dah kaya.

klau korang kawin pun, aku peduli apa?dah jodoh korang..jodoh tu kan keje Tuhan...mati pun keje tuhan gak..rezeki pun Tuhan tentukan..bila2 masa dia boleh tarik blk..

Live for nothing..die for something.

Bak kata nabil, LU PIKIRLA SENDIRI!!!

p/s: thanks mum sbb bela anak dia kat dpn tok dan makcik pakcik aku..luv u!

Tuesday, September 22, 2009

Desktop Housekeeping Day

Salam...
Selamat hari raya untuk semua...

Sempena cuti raya aku selama semggu ni, rasanya inilah peluang keemasan untuk aku "mengemas" laptop aku yg sungguh bersepah..dengan bermacam jenis virus yg aku ternak, ditambah pulak dengan folder yg tunggak terbalik [aku ni main donlot je..pastu semua benda letak kat desktop...] bengang gak la laptop dah slow gile..entah mcmana bgn pg ni tetiba je dtg ilham dan kerajinan yg luar biasa....zappp...terus buat backup, cari cd windows..format jelah...pastu install driver dan software yg ptt and tadaaa....laptop aku akhirnye laju kembali...lps ni xde dah bos aku kutuk laptop aku...[aina, betul ke RAM 2GB ni...beratnye....]

pastu xpasal2 aku gi decorate lak desktop bagi cantek..huhu..suka la..comelnye ikon2 kat desktop tu..semangat gile aku mendonlot..tgk la hasilnye..


Thursday, September 3, 2009

Sesi Pecah Perut

salam...

hr ni buka puasa dgn kawan2 ex-ofismate...lokasi pilihan, tempat makan fav kitorg yg terbaru..Food Village aka Chim Chum..ala2 steamboat gitu. Cara mkn buffet..boleh kaut byk mana mknan yg korang suka dengan byran RM13.90/pax tak termasuk air..air lain harga...geng aku ni pulak mmg hantu mkn,,,for ur info mlm ni Chap Goh Mei..kat bandar KB ni aku tgk ramai cina berkumpul tepi jalan hidang mknan byk2 utk roh2 mkn..tp aku rasa nafsu mkn kitorg lebih hebat dari hantu2 cina tu kot...hehe suka hati aku je...

Antara menu yg kitorg cekik ialah:
  1. Nasi goreng
  2. Mi goreng
  3. Kuey Teow Goreng
  4. Som Tam
  5. Cendol
  6. Rojak buah
  7. Nasi goreng kampung
  8. Nasi kerabu
  9. steambot (byk gile ayam, daging, sotong, bola2 ikan, crabstick,sayur yg kitorg tibai)
Yg bestnye...dgn byran RM13.90 /pax tu kita leh ambik seberapa byk yg kita suka..dan klau hbs boleh buat muka xmalu ambik mknan lg..mkn la smpai pecah perut pun..so nk gi situ kena bwk geng yg suka mkn baru la meriah..agaknye tokei kedai pun seram setiap kali kitorg mkn kat situ..mkn sampai xreti2 nk blk...so tgk la sndr gmbr2 yg sempat disnap masa kat situ..









































































Saturday, August 15, 2009

Aku dah buat keputusan!

Adakalanya teramat sukar utk kita buat sesuatu keputusan. selepas hmpir 3 thn bersabar dan berfikir aku telah pun buat keputusan yg sukar itu...yg aku sndr sakit utk menerimanya..dan aku tau keputusan yg teramat sukar utk diterima oleh si dia juga..tp itu je cara terbaik yg boleh aku fkrkan buat masa skrg..esok lusa xpasti lg apa yg akan berlaku..dan keputusan Allah itu lebih besar dr keputusanku. aku pun xpasti keputusan aku tu betul ke x..tp aku tawakal sbb aku yakin Allah telah aturkan apa yg terbaik buat hambaNya.

mggu ni teramat sentimental utk aku..bak lagu yuna "...dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku.." mmg terasa sgt. aku teringat sgt kat si dia..bila aku dgr suara dia menahan tangis di hujung telefon..mcm nk tarik blk je kputusan aku tu...tp itu yg aku nak buat masa skrg...aku serah semuanya pd Allah...semoga DIA memberiku keikhlasan dlm menerima setiap keputusanNya. Dan semoga Allah memberi ketenangan buat si dia juga...smsku yg terakhir.." andai jodoh kita kuat, kita akan bertemu lg..." mmg itu hrpan aku...tp apalah daya aku..

Monday, August 3, 2009

Grand Dinner Mentor Mentee

Hai...

Just wanna share some pics of my college's mentor mentee grand dinner last 29/7/2009 @ Ridel Hotel, Kota Bharu..My SISE team acted as technical team for the event...temanya...oren putih!


















Persembahan student aku...gempak hbs...


















Geng lecturer SISE aka technical team


















With one of my lect fren..jaja


















With electrical engineering student


















With my student for subject System Analysis & Design..He won the King of The Nite!























With my former student for subject Understanding Computers.


















Memory with all my students..sebelah aku tu English lect..Student p'puan entah kat mana..


p/s: SISE- School of Information System & Engineering
Haven't you notice that I'm getting chubby??

Wednesday, July 29, 2009

Lepas tension di Bukit Keluang

Salam..

Baru2 ni pada hr sabtu 25/7/09 School of Information Science & Engineering (SISE),Kolej PTPL Kota Bharu telah mengadakan perkelahan di pantai Bukit Keluang, Besut, Terengganu..Kesnya student nk enjoy setelah penat memerah otak untuk exam midterm..ok la..layankan je student2 aku tu. Best gak main air..mancing anak ikan todak..bbq...so enjoy the pics...




















Pertemuan di antara sungai dan laut..muara la tu..kat depan tu pulau kecil...



















Geng2 lecturer SISE yang sempoi...yg baju hitam tu student yg nyibuk time lect nk bergambar..


Sunday, July 19, 2009

Minggu yang sungguh memenatkan...ya ampun!

masa aku update blog ni..aku still lg dgn baju kurung...baru lps mkn..blm mandi pun..main2 dgn si ebok aka anak kucing aku yg montel sesangat, aku terus on pc..penatnye..mata pun dah layu dah ni..mggu ni mmg sgt2 memenatkan..dgn kelas yg padat sbb nk hbskan silibus..pastu mcm2 aktiviti lg..mggu ni dah start exam midsem..so kalut buat soalan..padahal mggu lps lg kena bg dah soalan kat bhgian exam tp aku xsempat buat..oleh kerana hr ni aku dah berjaya menyiapkan 4 set soalan utk 4 subjek so aku xbwk blk keje..mlm ni nk tido puas2 lantakla bilik aku bersepah gile pun.xsempat kemas.janji tilam dan bantal busuk aku ada..dah hmpir 2 mggu kepala biol sbb demam+xcukup tido..

lps ni kena bertungkus lumus utk dinner lak..blm discuss lg dgn student pasal persembahan..nasib baik student aku ada yg suka jamming..terus aku kaut band diorg wat persembahan..tgh kira budget utk sewa drum dgn keyboard..

kjp td aku diberitahu oleh bos esok nk wat meeting utk lawatan penilaian MQA (dulunya lembaga akreditasi negara) bagi cos pelancongan hospitaliti..oleh kerana aku ada ajar budak2 pelancongan pasal basic IT so aku terlibat utk penilaian tu...bertambah bz la aku..

ok lah...nk mandi pastu tido...dah ngantuk banget ni..chow!

Saturday, July 11, 2009

Long Lost Friend

Suka sgt...

1 mlm yg sungguh xterduga aku menerima msg kat tagged. lelaki tu mintak no fon..aku tgk gmbr cam kenal tp xsure...apakah dia kawan lama yg mmg kamceng dgn aku zaman sekolah rendah dulu??

aku pun bg jelah no fon...sekali dia call daa...mmg betul dia adalah kawan lama aku yang telah terpisah sejak darjah 6..pada umur 12 tahun last jumpa dia dan berjumpa semula pada umur 25 tahun...huhu 13 tahun lost contact..sukanya...bergayut 15 minit recall blk kenangan zaman budak2 dulu..kelakar la main getah..polis2..main badminton kat umah aku siap bapak aku pun join..pastu wakil sekolah kuiz kesihatan..kuiz matematik..

geng aku masa tu ada aku..kawan aku tu (azim), arwah amri [rest in peace bro.. :-( aku pun baru je tau ko dah xde..], pijo, aki, hilmi, izzudin, shahmi, judin (kat mana korang skrg?) eh..semua budak laki ke...?ye gwa zaman sekolah mmg ganas...masa tu azim ketua pengawas..aku penolong ketua pengawas..pijo ketua kelas..aki pustakawan..amri aku xingat tp cam pernah gak jd ketua kelas rasanya..

suka2 i found my long lost best fren! thanks to the technology!

Monday, June 29, 2009

Kaki Cedera

salam



















cite ni dah basi pun sbnrnya tp xde masa nk update blog..ada masa terluang ni leh la cite sket..baru2 ni kat kolej ada sukaneka..tiba2 lak ada acara khas perlawanan bola jaring student vs lecturer..tetiba lak lecturer lain ajak aku join..pe lg dah lama xmain kan..gian la..aku pun bermain la dgn penuh semngat juang..jd GS tu...keputusannya lecturer menang 3-1.yeah yeah!! masa terima hadiah pun aku dgn penuh bangga naik pentas terima hamper...mmg berlagak gile la..

blk je umah penat punya pasal aku pun tido..bgn tido tetiba aku rasa kaki aku sakit gile bila pijak lantai..ha...kaki aku ada biru sket lebam...xde apa2 kot..maybe pasal aku ganas sket atas padang..letak minyak panas aku wat selamba je lah....smpai mlm xhlg2 lg sakitnye..ssh nk jln..adoii cemne nk gi keje ni...

esoknya aku msg bos aku ambik EL nk gi hospital..pg2 tu xde org nk hantar aku..tghari aku gi la spital..jiran hantar.berjam2 aku dok situ..siap doktor suruh xray lg..pelik gak aku cam parah sgt je kecederaan aku ni..lps xray doktor dok belek2 dia kata dia nmpk cam tulang aku teralih kat ibu kaki tp dia pun xbrp sure..pastu dia call doktor pakar tulang..last2 aku direfer ke bahagian kecemasan..hadoi...nape lak??

pastu ada la kawan aku dtg ambik..kesian dia baru blk keje terus gi spital lak..nsb baik ada dia klau xjenuh gak aku nk berjalan gi dkt kecemasan tu.smpai sana cek tekanan darah la..apa la..pastu masuk tu doktor cek2 dia pun xsure..pastu aku kena tggu doktor pakar tulang datang..
berjam2 lg aku tggu..pastu barulah doktor smpai dia dok main2 aku punya ibu kaki masalahnya situ xsakit lgsg..tempat sakitnye kat bhagian tgh2 kaki..last2 dia suruh aku ambik ubat tahan sakit je dgn ubat bengkak..oleh kerana ibu kaki aku xsakit so dia wat dono jelah tulang yg teralih tu...

pastu kawan aku tu tlg gi farmasi ambik ubat sbb kesian kat aku nk jln pun sakit..masa tu dah pukul 6.30 punyalah lama aku dok spital..slps 3 org doktor dan seorg HA cek..semua xsure..hape la....

esoknya kecoh cik aina cancel kelas..mc sbb main bole jaring..cik aina main ganas..cik aina gi ngajar kaki berbalut...kaki aku pun dah xsakit dah...adios!

Monday, June 15, 2009

Kenduri Kawin Ben

Heloo...

Musim cuti sekolah sememangnya cukup bz dgn kenduri kawin...dan time kenduri gini mmg budget semua lari kes beli hadiah org kawin..huhu...kepada kawan2 yg luar kelantan harap maaf la klau aku xgi kenduri kawin korang...tugas menuntut aku supaya jgn bercuti dan berbaktilah mendidik anak2 bangsa menjadi manusia yg berguna..

utk member2 UTM sekalian..just nk share gmbr kawin ben..masa ni aku menghilangkan diri skjp dr kolej masa lunch hour semata2 nk gi kenduri ben. aku gi dgn kak ya, nik dgn adik dia.elok2 je kitorg smpai..pengantin lelaki pun smpai..lama la pulak aku dok situ sbb nk tgk org sanding.





































Utk semua member yg dah kawin..selamat pengantin baru...selamat menjalani kehidupan berumahtangga dan semoga perkahwinan tu berkekalan hingga ke akhir hayat.

Amin...

p/s: sperti biasa setiap kali musim org kawin mak aku akan membebel aku xkawin2..huhu!

Wednesday, June 10, 2009

Sakit Tekak Kembali Lagi

Semester baru telah pun bermula..hr ni aku dah start mengajar semula..serentak dgn itu jugakla tekak aku pun sakit semula..dah 2 hari batuk + tekak gatal..2 mggu xde kuliah tekak aku dah ok..mkn pun xlalu pedih nk menelan..lgpun skrg ni cuaca sgtla panas..kol7 mlm pun panas lg..ada gak la lecturer lain yg dah start mc sbb demam..

semester ni agak tough ..aku kena ngajar 5subjek iaitu VB.NET,C programming, web programming, pengenalan teknologi maklumat, dan analisa rekabentuk sistem...mslhnye VB.NET aku xprnh bljr dan C program aku mmg xsuka..yg lain tu mmg subjek fav.tekanan perasaan gak aku nk kena ngajar VB.NET tu..sempat ke aku nk study???

aktiviti pun byk gak sem ni..aku ditugaskan sebagai program director utk pertandingan memasak bersama maggy..tp rasanya aku nk tukar sbb masak2 ni ssh sket nk angkut dapur n what so ever..so aku dah call Nestle maybe wat Cabaran Nescafe Tarik..best gak tu..surat lom wat xde masa..maybe esok curi masa wat surat n fax surat tu Nestle..

Hr sabtu ada sukaneka..school aku kena pakai baju biru..boring2 bersukaneka di musim cuaca kemarau gini..

Ahad dah start lab...soalan lab xwat lg..malah lom cari pun lg...timetable ada perubahan pulak..knp last minute perubahan tu..?kelam kabut aku nk prepare material utk subjek..

Minggu2 sibuk telah pun bermula...

Wednesday, May 20, 2009

Keunikan Rakyat Malaysia

Masa dlm teksi on the way nk pi keje dlm mggu ni jgk la..aku sempat la mencurik dengar perbualan di antara drebar teksi dgn seorg penumpang lain berbangsa cina..auntie tu umur dlm 40-an gitu la.dr perbualan tu dia merupakan seorang tukang masak. Perbualan tersebut menggunakan loghat kelantan yg sgt pekat tp aku dah alih bahasa..huhu...ni antara perbualan yg aku ingat:

Drebar: Mcmana skrg ni byk ke orang tempah lauk?

Auntie: xbyk sgt dah..ada 1 lg org tempah utk kenduri cuti sekolah ni..lps ni rasanya xnak dah
ambik tempahan..penat..xlarat dah dgn umur skrg..

Drebar: Xde pekerja ke? Ke semua keje mmg buat sorg?

Auntie: Mmg buat sorg je.

Drebar: Oo...mmg penat la klau wat mkn 2-3ratus org masak sorg2..

Auntie: Tulah..ingat lama dah nk berhenti tp org tu lah mintak tolong sgt..sbb dah biasa wat
lauk utk kenduri..jd diorg xnak org lain masak..nk sy jgk yg masak..gulai la..pulut kuning
la...diorg mkn rasa sdp kita masak..tu yg tempah dgn sy je...


Perbualan mereka hanya sempat aku skodeng setakat itu sahaja sbb aku dah smpai tempat keje..lebih kurang dlm 5 minit je..

Barulah aku tahu rupanya auntie tu masak utk kenduri kawin org melayu...dan lauk yg dia masak of course la lauk2 tradisional org melayu..siap leh wat pulut kuning lg... apa yg aku kagum pasal auntie tu ialah..dia seorg yg berjiwa malaysia..dia pakai cheongsam..tp keje dia masak lauk kenduri kawin org melayu...ni lah keunikan rakyat malaysia yg jarang kita nk jumpa kat negara2 lain...

Sunday, May 17, 2009

Selamat Hari Guru

1st time in my life aku menyambut hari guru sebagai seorang guru..kebetulan pd hr sabtu 16/5 tu, aku ada kelas tambahan dgn student sbb nk hbs kan silibus dan wat ulangkaji utk exam final mggu ni..so kelas tu mmg hepi gile sbb aku mmg sengal sket dlm kelas, xlarat dah budak2 nk ketawa klau time kelas aku..sj aku wat gitu supaya bdk2 xngantuk..lgpun aku dgn bdk2 tu mmg rapat..dlm kelas pun hepi2 je kecuali time mmg aku meletup mmg diorg kena terima la..sape suruh wat aku jd badmood kan..

Lps kelas tu cam biasa bdk2 mmg salam dan cium tgn aku..yg plg wat aku terharu bila budak2 tu ucap

"Terima kasih cik, slmt hari guru..blh tak klau saya nak syg cik..."

Aku terus peluk student tu dan dia cium pipi aku..xtau camne nk ckp perasaan aku time tu..terharu ada, sebak pun ada...

Aku doakan semoga student aku berjaya utk subjek yg aku ajar ni..Mmg aku syg sgt kat diorg..

Thursday, April 16, 2009

Sakit Tekakkkkkkkkk.......

Aku sedang mengalami masalah ketidakselesaan tekak...pedih, perit, gatal dan lain2 simptom yang sewaktu dengannya...mungkin kesan xlagsung sbb aku skrg kan dah jd cikgu..kelas aku pulak semuanya 2jam..so nk berckp 2jam non stop mmg la kering tekak...tmbahan pulak kelas aku agak padat...dan hari yang aku plg benci sekali hari ahad. mengapa?ni ialah jadual aku untuk hari ahad...
  • 8.45 am- sampai ofis, thumbprint,ambik teaching material dan bergegas ke blok lab
  • 9.00am-11.00am - Lab komputer 2 jam
  • 11.00am-12.00pm - rehat tu pun xdelah rehat sgt sbb aku kena berkejar ke blok kuliah
  • 12.00am-2.00pm - Kuliah 2 jam
  • 2.00pm-3.00pm- rehat time ni la nk solat,mkn n berkejar ke bangunan lab sekali lg
  • 3.00ptg-5.00ptg-Lab komputer 2jam
  • 5.00 ptg - kelas dah hbs alhamdulillah, aku kena ke blok kuliah sekali lg sbb ofis aku kat situ, siapkan paperwork yang patut, ambik handbag, thumprint dan balik..
penat siot...hr2 lain xdelah sepadat ini..ada la jgk masa nk wat paperwork, nak siapkan attendance report, wat teaching material, mggu dpn sibuk nk marking kuiz dan assignment pulak..tp aku suka keje baru aku ni..budak2 pun respect aku cuma aku kena fhm la budak2 yg masuk ngaji situ bukannya selected student..agak slow sket dan aku perlu usaha lebih nk bg diorg fhm..huhu..kena jaga suara la pulak..sbb suara ni suara cari mkn..

Thursday, April 9, 2009

NEW JOB!!!

Pada 5 April 2009 aku dengan penuh gempaknye telah menyerahkan surat perletakan jawatan 24 jam berkuatkuasa serta merta. Masih terbayang2 wajah bos ku dan bininya yg terlopong dengan keputusan mendadak aku tu... As usual ditanya "why u nk resign?" aku pun jwb dengan sombongnye.. "i dpt tawaran lecturer IT. I kena masuk esok sbb urgent nk guna lecturer cepat".

Bos aku pun buat tawaran untuk naikkan gaji lebih dari apa yg IPTS tu offer aku..Agak lumayan jugak offer dia tu. Tp matlamat aku bukan duit tp aku nk lari dr tempat tu..sbb makin lama aku dok situ aku jd cam kanak2 down sindrom..tension beb..semua benda serba xkena..sampai kasut aku pun dia nk komen..apahal???nk kutuk aku punya citarasa.suka hati aku la nk pakai pesen apa pun bukannya aku ni tahap sangap sangat smpai xreti nk dress formally. Then bini bos dah mula termenung..sbb klau aku xde dah xde lg manusia multitasking cam aku..mana x nye..aku pegang mcm2 jawatan..Secara officialnye jawatan aku Agency Operation Officer..tp akulah graphic designer, akulah wartawan, akulah editor, aku jugaklah cameraman, technician, cleaner cuci jamban, storekeeper, dan mcm2 lg tugas kebajikan yg aku buat..

Oleh kerana aku berdegil nk blah jgk..aku kena byr notice inlew sebulan gaji..tolak dgn annual leave aku yg masih ada 7 hari. byk jugak la..kopak aku..tp itulah harga yg aku sggp byr utk keluar dr company tu..dan yg lain2 pun akan menyusul jgk cuma tggu masa dan peluang je...

Tp aku belajar a lot masa keje kat situ..oleh kerana aku selalu disuruh wat benda yg aku xreti..akhirnya aku dah pandai wat..dan jd org yg boleh buat mcm2 keje..

Pada 6 April 2009 bersamaan hari Isnin, bermulalah tugas ku sebagai pendidik di salah sebuah IPTS terkemuka cawangan Kota Bharu. Seperti biasa hari pertama bertugas aku mmg blurrr...tanya org tu tanya org ni..sbb kebetulan mggu ni sibuk ada lawatan MQA so xde sape nk brief aku. huhu..nasib baik aku kena ajar subjek asas..kenalfaham komputer kiranya subjek senang la tu..aku ajar budak2 diploma. so far kelas pertama aku berjalan lancar..student tu xdelah senakal yg aku bygkan. masa aku ngajar semua tumpu perhatian dan salin nota yg aku tulis kat whiteboard. yg plg terharu bila lps kelas semua salam cium tgn dah ucap terima kasih cik...sejuk je dada aku..rasa hilang penat aku terpekik2 mengajar 2jam.

Tp semuanya masih baru lg..byk cabaran yg aku akan jumpa nnti.tp aku nekad nk tolong student2 aku tu berjaya..itu azam aku..at least aku boleh tolong anak melayu.mcm2 plan dlm kepala aku camne nk buat kelas tu interaktif.dan itu cabaran yg pengetua bg!lgpun bidang ni ialah punca rezeki aku..of course aku kena buat yg terbaik..

Happy NOW! start a new life with new direction!

Wednesday, March 18, 2009

Bukan Superstar...Sempoi Gilerrrr...

Andai aku Pasha Ungu
semua wanita kan memburuku
Bila aku Ariel Peterpan
kau yakin ngefans karena gua keren

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Sexy badannya.. Mulan Jameela
cantiknya dia seperti aku
Giring Nidji sahabat aku
dekat denganku.. dialah aku..

Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Andai ku Letto wis pasti aku wong jowo
Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kata orang ku mirip Glenn Fredly
suara merdu, wanita jatuh hati
Namun semua itu hanya mimpi bagimu woohoo~

Jadi… semua itu hanya mimpi?
Ya iya laah… masya ya iya dong
duren aja dibelah bukan dibedong

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kamu bukan super, kamu bukan setar
Kalo digabungin kamu bukan supersetarr..
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai
Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Wednesday, March 11, 2009

Lesson From A Snail

When someone tells you that you

can't do something














Look around ...















Consider all options ...














Then GO for it !















Use all the things God gave you














Be creative !













In the end, you will succeed and prove them wrong!
















Aku Yg Dah Semakin Gemuk....(Camne ni????)

Aku kena wat sesuatu pd diri aku...ni perbezaan diri aku dlm masa 2thn... 2007 aku siap leh pakai kebaya cam pramugari lagi...Masa ni aku mmg kurus sket...Tp gmbr terbaru aku tu masa dinner company bulan lepas...aku dah berjaya pam diri aku sendiri cam belon...


Sebelum


















Selepas

























Mengapa ini terjadi????

Setelah aku analisis apa yg dah terjadi pada hidup aku sepanjang 2 tahun ni..maybe inilah penyebab2nye....

  1. Dulu aku sentiasa bhgia sbb ada org tersyg...semangat nk jg kecantikan...masa tu kulit mmg jg..jerawat tumbuh sebijik pun dah kalut cari mcm2 ubat..pastu jg mkn...jg penampilan..sbb setiasa nk kelihatan cantik.Member2 aku masa kat UTM dulu mmg selalu ckp aku makin berseri2 lps couple...Gmbr berkebaya ni kiranya zaman aku plg happy...sbb masa tu kami dah mula merancang untuk another level of our relationship...Masa tu baru hbs bljr dan dah keje untuk kumpul duit. Tp disbbkan aku frust, aku dah mls nk jg penampilan...asyik mkn je bila aku rasa tension atau sedih..Jerawat nk naik pun aku xkisah sbb aku fkr xde sape yg concern pasal penampilan aku lg...
  2. Tekanan keje yg semakin menjadi2...bila otak penat aku jd lapar..solution utk lapar ialah mkn...kat meja aku sentiasa ada biskut atau roti...
  3. Tetiba je aku skrg gastrik lak..klau perut kosong sikit je mulalah pedih..so aku kena sentiasa mkn untuk alas perut..so stok roti mmg xputus kat ofis.Klau x...kaki tangan aku akan mula seram sejuk bila perut dah pedih.
  4. Menurut kajian yg aku baca kat majalah, org yg xcukup tido mmg senang mengalami mslh berat bertambah disebabkan sistem badan terganggu. badan kita bekerja pd waktu mlm sewaktu kita tdr..mslhnye aku ni ssh nk tido lately...kol3 pg pun kdg2 aku blm lena lg..so..sistem badan xdapt berfungsi dgn sempurna disbbkan tubuh badan kita yg xrehat..
Tension2....

Wednesday, March 4, 2009

Aku Yg BZ Amat

Life ku skrg mmg tersgt la bz...pg2 buta keluar gi keje.Mlm2 buta baru blk umah.Blk,mandi,mkn main dgn Si Putih kejap pastu tido.Smpai kan Si putih tu xde masa nk main dgn aku.Pg2 aku nk gi keje dia pun sibuk nak ikut.Mlm2 aku blk keje dia dah tercongok kat dpn pagar umah tggu aku.Bila nmpk je aku terus miaw2 nk dukung..kesian2..aku punyalah bz baru2 ni aku pegi keje selalu xjmp dia..blk keje dia dah tido entah kat ceruk mana..tiba2 je adik aku tnjuk Si Putih yg dah gemuk gile..terkejut badak aku tgk dia dah bulat.adik aku kata Si Putih tu asyik mkn je..klau xbg nnti dia gigit kaki...tu baru bela anak kucing..blm lg bela anak sndr..klau gini la gaya bznye hidup aku skrg..silap2 anak pun dah xkenal aku..

Pg2 aku bedal je mana2 baju yg xpayah gosok..sbb malas+xde masa..so skrg ni aku beli baju dgn tudung yg xyah gosok..save letrik jgk..baju kurung aku dah simpan dlm almari sbb serabut.pakai seluar dgn kemeja lg senang aku nk bergerak ke sana ke mari...tension2!hari2 sakit pale..hari2 xcukup tido...

i have to do something with my life..find another job maybe???

Saturday, February 14, 2009

I Was Born In June







Aku dilahirkan pada 18 June 1984. Yg sebelah kanan rambut kerinting tu aku la.. Berdasarkan artikel di bawah ni cam byk je kena mengena dgn diri aku..huhu..

JUN
berfikiran jauh & berwawasan
mudah ditawan krn sikap baik
berperangai yg lemah lembut
mudah berubah sikap,perangai, idea, mood
idea yg terlalu banyak dikepala
bersikap sensitif
otaknya aktif (sentiasa berfikir)
sukar melakukan sesuatu dgn segera
bersikap suka menangguh-nangguh
bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik
cepat marah &cepat sejuk
suka bercakap & berdebat
suka buat lawak & bergurau
otaknya cerdas berangan-angan
mudah berkawan & pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah kena selsema
suka berkemas
cepat rasa bosan
sikap terlalu memilih & cerewet
kurang mempamerkan perasaan
lambat nak sembuh apabila terluka hati
suka kepada barang yang berjenama
mudah menjadi eksekutif
kedegilan yg tidak terkawal
bersikap ’sesiapa yg memuji saya adalah musuh
saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan’

Jalan2 cari pasal di hari raya

Sempena raya cina bebaru ini, aku sempat la jln2 sekitar kb..bkn jauh mana pun tp disebabkan dah terlalu lama aku xjln2 coz bz yg teramat2 dgn keje, so aku betul2 cam kanak2 ribena terlepas kandang. Aku kuar rumah kol10pg kol 11 mlm baru blk..pergh...penat gile kaki ni lenguh xterkata smpai rasa cam nk cabut je kaki ni.

Pg2 tu sbnrnye aku dgn kaksu ofismate aku tolong gi bungkus hadiah lucky draw utk dinner company.lps bungkus tu gi usha2 tudung ala2 ibu arini kat sbelah ofis.Byk jgk la yg berkenan biasalah pompuan.lps beli 2 helai tudung aku pun merayap dgn kaksu gi cari baju dinner.masa tu dlm kol2.30 kot.gi la cari kat beberapa buah kedai di sekitar kb..masa dok pilih2 baju dinner tu xpasal2 aku gi beli aku jenjalan lak..pastu jln lagi kat kedai sebelah barulah aku jumpa baju yg berkenan di hati.akhirnya aku beli jubah.terbang duit aku rm90...aku punya warna biru muda.kaksu lak warna merah cam jubah gong xi fa cai.lps beli jubah aku gi beli manik biasalah nk gi dinner kenala liplap2 sket bj tu..pastu terserempak dgn member masa bljr kat utm..borak2 jap pastu gi tesco dgn kaksu.

Kat tesco punya lah ramai manusia rupanya ayam murah..2.90 sekilo...xpasal2 aku gi beratur panjang2 sbb nk beli ayam.aku pun roger suruh mak ayah aku gi tesco secepat mgkin sblm ayam hbs..bila mak ayah aku smpai diorg pun sma2 beratur.so hari tu family aku dpt 6ekor ayam..sbb limit utk 2ekor je setiap customer..

Lps habis duit kat tesco rasa lapar lak gi mkn kat foodcourt kb mall.sblm mkn sempat gak main2 dgn kucing kat kedai kucing.comel gile aku dukung2 je smbil mak aku beli mknan kucing.aku tanya harga rm1500, fullamak,,,mahal tol..ayam baru je 2.90 ni kucing 1500.gi mkn punyalah aku sakit hati tukang masak tu masak lembab nk mmpus 1jam aku tggu.dah la mahal,lembab xsedap lak tu. bengang punya pasal terus nk blk...

Masa jalan nk turun dr kb mall tu dgr lak bunyi bising dung2 ceng2 rupanya ada persembahan tarian singa...kitorg yg mmg jakun ni pun tercongok la kat situ nk tgk..tp xnmpk sbb tggi masa tu kat tingkat 3..nmpk x singa tu kecik cetoet je...



















Tetiba ada org bg ang pow kat bawah tu,,,cepat2 ayah aku ajak turun..aku lak mmg terer bab menyelit ni so dpt berdiri kat depan sekali..pastu bersembahan pun bermula,tp aku xdpt ang pow sbb angpow cuma utk budak2 je..padahal aku kan xkawin lg..sepattnya boleh kan...? So di bawah ni beberapa gmbr yg aku snap masa kat situ...







































































Xcukup gmbar video pun ada..tp kualiti kurang sket sbb guna camera henfon. Yg ni video tarian naga..apa yg aku perhati konsep tarian ini si naga kena kejar bola..budak2 je yg terlibat dlm persembahan ni...ok gak la kecik2 dah ta psal kebudayaan masyarakat cina...drpada aku 1 tarian pun aku xpandai!
video

Yg ni aku suka..tarian singa kena lompat2 atas tiang besi..perhati betul2 singa di sebelah kiri nk terjatuh...tp sempat cover.aku yg cuak time tu.

video

Yg ni pun tarian singa jgk...cuma ending tu nakal sket..si singa tu main geletek2 bontot!..ish2..

video

Keesokan harinya aku gi Pengkalan Kubur dgn seorg kawan..Pengkalan Kubur tu bg org yg xtau ialah zon bebas cukai yg bersempadan dgn Thailand.Terletak di tebing Sungai Golok dr situ leh nmpak Tak Bai yg selalu masuk berita kes tembak2 org tu. Aku beli 2helai baju tido dan sehelai blaus..Kwn aku tu pulak beli tilam lipat. Lps gi pengkalan kubur gi tgk Sleeping Buddha kat Kg.Jambu atau dulu namanya Kg.Beruk..xtau pasal apa tetiba tukar nama lak kmpg ni.. Inilah rupanya Sleeping Buddha tu..mmg besar dan terbesar di Asia tenggara..masa ni ramai gile org pastu ada mkn2.maybe sembhyang raya cina kot...entah..memandai je aku ni..


















Lps tgk Sleeping Buddha gi jln2 jap kat pantai sri tujuh pastu blk ke KB pekena mi bandung..Begitulah aku hbskan masa 2hr utk berfoya2..release la jgk kepala otak aku yg serabut ni.. Adios!!